Lapsi
Sikiö on nyt noin 46 sentin mittainen ja painaa viikon alussa noin 2,79 ja viikon lopussa noin 2,97 kg.
Vauva valmistautuu elämään kohdun ulkopuolella – muun muassa imemällä peukaloaan. Imurefleksi on tärkeä, jotta imetys onnistuu.
Muista kuulostella lapsen liikkeitä päivittäin. Jos et tunne niitä, ota yhteyttä synnytyssairaalaan oli sitten yö tai päivä.
Äiti
Jännitys ja odottava tunnelma saattavat tiivistyä sitä enemmän, mitä lähemmäksi synnytyksen aika koittaa. Pakkaa sairaalalaukkuun kaikki, mitä haluat mukaasi osastolle! Löydät vinkkejä sairaalalaukun pakkaamisesta sovelluksen Työkalut-osiosta. Voi tuntua mukavalta tehdä koeajelu synnytyssairaalalle ja tarkistaa sisäänkäynnin ja mahdollisesti tarvittavan pysäköintipaikan sijainti. Saatat tietysti olla jo päättänyt, että taksi on helpoin tapa tulla sairaalaan. Tässä kohtaa on myös hyvä miettiä, kuka huolehtii muista lapsistasi synnytyksen käynnistyessä. Voi olla hyvä miettiä valmiiksi sekä suunnitelma A että suunnitelma B, koska tarkkaa ajankohtaa ei voi tietää.
Ensimmäinen maito, joka heruu rinnoistasi on ravitsevaa ensimaitoa, kolostrumia, joka sisältää runsaasti vasta-aineita. Saatat muistaa edelliskerrasta, että ensimaito on keltaista ja että lapsen täytyy imeä rintaa tiuhaan saadakseen itseensä kaiken ensimaidon, jota muodostuu vain pieniä määriä. Varsinainen äidinmaito, jota myös kutsutaan kypsäksi maidoksi, nousee kaksi, kolme vuorokautta synnytyksen jälkeen, kun lapsen tiivis imeminen auttaa maidontuotannon alkuun. Kypsä maito tulee toisen synnytyksen jälkeen usein nopeammin kuin ensimmäisen synnytyksen jälkeen, ikään kuin keho muistaisi, mitä siltä odotetaan. Lapsi haluaa ja hänen tarvitsee imeä rintaa tiheästi (vähintään kolmen tunnin välein) ensimmäisten vuorokausien aikana. Voisi sanoa, että lapsi tilaa maitoa – maidontuotantoa ohjaavat kysyntä ja tarjonta. Jos sinulle on jäänyt imettämisestä hyvät muistot, se yleensä tuntuu turvalliselta. Jos aikaisempi kokemuksesi oli vähemmän myönteinen ja haluat imettää tätä lasta, pyydä apua sairaalassa ennen kotiutusta, niin että tunnet olevasi mahdollisimman hyvin valmistautunut imetykseen ennen kotiinlähtöä.
Rintamaito on juuri vastasyntyneen tarpeisiin ja lapsen ruoansulatukselle sopivaa, se suojaa lasta tulehduksilta ja vahvistaa hänen vastustuskykyään. Kun kypsän maidon tuotanto on lähtenyt käyntiin, suositellaan lapsentahtista imetystä. Näin lapsi saa juuri tarvitsemansa määrän ravintoa. Imetys on enemmän kuin vain ruokaa; se on myös läheisyyttä, turvaa ja lohtua.
Suomessa ohjeistukset perustuvat Maailman terveysjärjestö WHO:n suositukseen kuuden kuukauden täysimetyksestä ja osittaisimetyksestä siihen saakka, kunnes lapsi on täyttänyt vuoden tai on yli vuoden. Sovelluksessa on yhteistyössä kätilön ja imetysasiantuntijan Elisabeth Hjärtmyrin kanssa laatimamme Imetysopas, josta saat tukea mahdolliselle imetyksellesi. Löydät sen osiosta Artikkeleita/työkaluja.
Vaikka imetys olisi ollut hankalaa aikaisemmilla kerroilla, se ei merkitse sitä, että se olisi yhtä vaikeaa tälläkin kertaa. Kaikki lapset ovat erilaisia, ja imetys on sinun ja lapsesi yhteispeliä – ehkä imetys sujuu helpommin tämän lapsen kanssa. Jos päätät olla imettämättä tai imettäminen tuntuu liian hankalalta, muista kuitenkin pitää lasta lähelläsi, mielellään iho ihoa vasten syöttäessäsi häntä pullosta. Se tekee hyvää sekä sinulle että lapsellesi.
Imetys aiheuttaa monesti omantunnontuskia. Ellei imetys ole sujunut toivomallasi tavalla, ole kiltti itseäsi kohtaan ja muista, että tärkeintä on se, että lapsesi saa ruokaa, valtavasti rakkautta ja läheisyyttä. Äidinrakkaus ja läsnäolo eivät ole rinnoissa eikä imetystaidoissa.
Jos olet jo nyt päättänyt olla imettämättä ja kertonut päätöksestäsi neuvolassa, tieto on useimmiten merkitty potilasasiakirjoihisi. Ellet ole maininnut asiasta neuvolassa, tee se nyt. On hyvä ottaa synnytyssairaalaan mukaan istuvat urheiluliivit, joita voit käyttää heti synnytyksen jälkeen ja jotka auttavat estämään maidontuotannon käynnistymisen. Joskus voit myös saada maidontuotantoa estävää lääkettä.